Erdélyi diákok a Katolikus Keriben! - 2016.03.16

 

A HATÁRTALANUL! program keretében 22 gyergyószentmiklósi diákot és három kísérő tanárt látott vendégül a Katolikus Keri 2016. március 11-15-e között. A „Jellegzetes helyi termékek Zemplénben és a Gyergyó vidékén” című pályázat témájának megfelelően a keris és az erdélyi diákok helyi termékeket előállító vállalkozásokat látogattak meg.

Vendégeink elsőként településünk nevezetességeivel ismerkedtek meg, majd a polgármesteri hivatal dísztermét, a felújított Magyar Kálváriát és a zsólyomkai pincesort látogatták meg egy kisebb kirándulás keretében. A sátoraljaújhelyi múzeum Kazinczy kiállításának megtekintése után két helyi vállalkozásnál tettünk látogatást. A Seres pékségben és a Bodnár pincészetben a vendéglátóinkból sugárzó szakma szeretetről szereztek új tapasztalatokat a program résztvevői. A napot a sárospataki Rákóczi Várban tett sétával zártuk, majd este egy játékos vetélkedő keretében volt lehetősége diákjainknak az ismerkedésre.

Másnap, a Tepliczky méhészetben tettünk látogatást, ahol egy fiatal vállalkozó lelkes előadását hallgathattuk végig. Ezt követően Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában egy nyelvi vetélkedőn vettek részt a diákok és a Kazinczy Emlékcsarnok gyűjteményét is megtekintettük. Utunkat a Hegyközben folytattuk, ahol megismerkedtünk a Szalontai szeszfőzdében a pálinkakészítés, majd Szigeti Gábor jóvoltából a mézeskalács sütés rejtelmeivel. Végezetül a Hollóházai Porcelángyárban készülő lenyűgöző porcelántárgyakat is megcsodáltuk.
A következő nap délelőttje a kikapcsolódásé volt. A vendégeink kipróbálhatták a Kalandpark élményelemeit, melyek nagy sikert arattak. Ezt követően meglátogattuk Karosban a honfoglaláskori temetőt és a Látogatóközpont programjain vettünk részt. Az íjászkodás és a panoptikum csatajelenetei voltak a legnépszerűbbek a diákok körében.

A program lehetőséget teremtett arra, hogy diákjaink a nemzeti összetartozás eszményét személyesen megtapasztalhatták és jó vendéglátóként egy sikeres, hangulatos hosszú hétvégét tudjunk magunkénak. Már nagyon várjuk az újabb találkozást, mikor a Keris diákok utaznak Erdélybe 2016. április 30. - május 4. között.

Külön köszönetet érdemelnek a programban részt vevő helyi vállalkozások és a múzeumok, akik vendégszeretetükkel és színvonalas előadásaikkal a hallgatóság szívébe lopták magukat, kedvességükkel pedig hozzájárultak a HATÁRTALANUL! program szellemiségének megvalósulásához!

Pandák Katalin
projektvezető

 

Vendégek és vendéglátók a Magyar Kálvária kapuja előtt