KERISEK LÁTOGATÁSA BUDAPESTEN- 2018.03.12

 

Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a Petőfi Irodalmi Múzeum által kiírt pályázat nyerteseként a Keri 11.A osztálya, egy napos budapesti kiránduláson vehetett részt 2018.február 23-án.

Diákjaink két múzeumpedagógiai foglalkozás keretében szórakozva bővíthették tudásukat. A Parlament Látogató Központjában a „Mondd, te kit választanál? Választási kampányok és a választójog története” című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében tanulóink a dualizmus, a Horthy-korszak és a szocializmus választási kampányaival és a választójog változásaival ismerkedhettek meg. Kampánycsapatokat alkottak és képviselőjelöltet állíthattak. A csapatok felkészítették a jelöltjeiket a megmérettetésre, melynek során bemutatták a korszak választásainak jellegzetességeit. Kampányfilmet forgathattak, korteshadjáratot indíthattak, telefonhírmondón keresztül tudósíthattak. A foglakozás után Parlamenti séta keretében ismerkedhettek meg az Országház és a koronázási jelvények történetével.

A parlamenti látogatás és a Károlyi Étteremben elfogyasztott ebéd után a diákok és kísérőik „Az Önarckép álarcokban. Arany János emlékkiállítás” című tárlatot tekinthették meg. A 90 perces foglalkozás során bővíthették ismereteiket a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról és megismerkedhettek a költő kevésbé ismert arcaival, közéleti tevékenységével. A szokatlan látványvilág, illetve az irodalmi műveket körülvevő korabeli festmények, szobrok keltette hatás a meglepetés erejével hatott a diákokra, hiszen nem csupán ismeretlen kéziratok, Arany-portrék, illusztrációk várták őket, hanem rendkívül színvonalas képzőművészeti alkotások, ritkán látott fényképek, folyóirat-illusztrációk, karikatúrák is. Arany János személyes tárgyai, kéziratai, családi ereklyéi még életközelibb élményeket jelentettek tanítványainknak.

A 11. A osztályosok tudással és élményekkel gazdagodva térhettek haza.

Boross Sándor
osztályfőnök


Válogatás a látogatáson készült fotókból