Határtalanul program a Katolikus Keriben - 2018.06.08

 

Iskolánk már 5 éve ápol partneriskolai kapcsolatokat a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceummal. A Határtalanul programok keretében megvalósuló közös találkozások mindig nagyon változatosak és érdekesek. A 2017/18-as tanévben is az előkészítő foglalkozások után két közös kirándulás várt az iskola 22 diákjára és 3 kísérőtanárára.

2017. október 5. és 8. között ugyanis a sátoraljaújhelyi V. István Szakgimnázium és Gimnázium pedagógusai és diákjai látták vendégül a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanárait és diákjait. A „Rákócziak és Károlyiak földjén” (HAT-17-03-2017-0035) című projekt során a két iskolai tanulói a tanáraik vezetésével meglátogatták Zemplén és Abaúj térségének a Rákócziakhoz, illetve Károlyiakhoz kötődő emlékeit. Így többek között felkeresték az sátoraljaújhelyi levéltárat, Borsiban a Rákóczi-várkastélyt, Kassán a Szent Erzsébet székesegyházban a fejedelem sírját és az úgynevezett „rodostói házat”. A kirándulás során természetesen a sárospataki Rákóczi-várat is meglátogattuk, és Regécen is voltunk, ahol a II. Rákóczi Ferenc a gyermekkorát töltötte. A szép napos őszi idő, a tartalmas programok és a jó hangulat emlékezetessé tette a kirándulást. A projekt első részét a Zemplén Kalandparkban bobozással fejeztük be.

A program mások részeként 2018. május 14. és 17. között pedig iskolánk pedagógusai és diákjai látogattak el a romániai Nagykárolyba, ahol a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanárai és diákjai látták őket vendégül. A „Rákócziak és Károlyiak földjén” című projekt során a két iskolai tanulói a tanáraik vezetésével meglátogatták a történelmi Partium térségének a Rákócziakhoz, illetve Károlyiakhoz kötődő emlékeit. Így többek között felkeresték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, a kaplonyi Károlyi-kriptát, illetve Szatmárnémetiben a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békekötés helyszínét és a majtényi fegyverletétel emlékoszlopát is. Eljutottunk Nagyváradra is, ahol megnéztük a történelmi belvárost, a római katolikus székesegyházat és az Ady Múzeumot. Nagyszalontán pedig Arany János szülőházát koszorúztuk meg. Élményeinket közösen iskolai segédanyagok tablók, kiállítási anyagok készítésével dolgoztuk fel. A változatos idő, a tartalmas programok és a jó hangulat emlékezetessé tette a kirándulást. Az program záró foglalkozással, az élmények megbeszélésével ért véget.

KOL


Válogatás a programról készült fotókból