TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS BUDAPESTEN - 2018.06.26

 

Iskolánk 20 gimnazista tanulója két kísérő tanárral, Szemánné Majoros Anikóval, a Természettudományos munkaközösség vezetőjével, a kirándulás szervezőjével és Boross Sándorral, a 11. A osztályfőnökével 2018.június 6-án budapesti tanulmányi kiránduláson vett részt. Az élményekkel teli program a Vajdahunyad Várában kezdődött, ahol a tanulók megismerkedtek a Kárpát-medence mezőgazdaságának történetével. Leletek és makettek hozták közelebb a diákokhoz a történelem könyvek lapjairól már ismert eszközöket, a haszonállatok tartásának módját, a növénytermesztési ismereteket. Ez után megismerkedhettünk a vadászat és vadgazdálkodás történetével. A kiállításban közép- és újkori metszetek, oklevélmásolatok, képes ábrázolások voltak láthatóak időrendben; a 18. századtól festmények, majd a 19. század végétől archív fotók segítségével tanulmányozhattuk a vadászati emlékeket. A tablók alatti vitrinekben rövid bemutatót láthattunk vadászfegyverekből, vadászati eszközökből (tőrök, kések, lőportartók, tölténykészítő eszközök, felszerelési tárgyak a számszeríjtól az automata puskáig). Megcsodálhattuk a hatalmas trófeákat és a teremben lévő diorámák (élőképek) természethű – tavaszi, nyári, őszi, téli – környezetbe helyezve hozták emberközelbe az öt nagyvadfajt: a szarvast, a dámvadat, a muflont, az őzet és a vaddisznót.

A Mezőgazdasági Múzeum látogatása után a diákok egyik csoportja szakavatott tárlatvezető segítségével fedezte fel az emberi test titkait a különböző fejlődési szakaszokban. A kiállítás rendkívül gazdag tudásanyagot tár a látogatók elé és preparátumok segítségével jelentősen befolyásolja a szemléletmódjukat is. Egy dohányzó ember elfeketedett tüdejének vagy egy rákos májnak a látványa a legtöbb látogató számára sokkoló élmény, és így láthatóvá válik a dohányzás és alkoholfogyasztás következménye.

A csoport másik fele ez alatt az Andrássy út 60. alatt található Terror Házát látogatta meg. Az érdeklődő diákok megtekinthették a nyilas rémuralom és a kommunizmus idején tomboló terror emlékeit. A tanulók a múzeum termein végigsétálva az ismert történelmi események tárgyi emlékei segítségével közelebb kerültek az adott korszakhoz. Láthatták Magyarország náci és szovjet megszállásának emlékeit, a meghallgatott visszaemlékezéseken keresztül emlékezhettek a Gulág áldozataira, és képet kaphattak a kommunizmussal szembeni ellenállásról. Mindenki számára megrázó élmény volt az alagsor celláinak megtekintése, melyek az emberi kegyetlenség mélységeiről árulkodtak.

A kirándulást a csoport egy rövid látogatással zárta a West End City Centerben, majd fáradtan, de élményekkel telve utaztunk haza.

Boross Sándor
munkaközösség-vezető


Válogatás a kiránduláson készült fotókból