Főmenü

Rólunk

 

Óvodánk az Árpád-házi Szent Margit Óvoda

Címe: 3980, Sátoraljaújhely, Esze Tamás u. 79

Telefon: (47) 322-206 

E-mail:

[email protected]

A "Katolikus Keri" tagintézményeként működünk.

Tagintézményvezető: 

Fazekasné Olcsvári Eleonóra

rólunk

Dátum: 2019. 01. 04 09:51:20 Szerző: siposne

Intézményünkről

 

Óvodánk, az Árpád-házi Szent Margit Tagóvoda Sátoraljaújhely peremkerületén helyezkedik el, egy lakótelep közelében.

A 112 éves intézményünk alapjait Kazinczy Gábor vetette meg a reformkorban. Az író által tervezett óvodaépület1900-ban nyitotta meg kapuit a Gubás, ( a későbbi Andrássy, majd Esze Tamás) utcában. Az intézmény a maga idejében teljesen korszerűnek számított.

 1900-ban a Sátoraljaújhelyi Napköziotthonos Állami Kisdedóvó Intézet, egy óvónővel és egy dajkával kezdte meg munkáját.

1927-ben az épület egy újabb intézménynek, a Sátoraljaújhelyi Napközi Otthonnak is helyet ad, melynek védnöke Széll Józsefné sz. Petri Olga volt. A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége helyi csoportja közreműködésével az országban is egyedülálló, példa nélküli szociális intézményt hoztak létre városunkban.  A Napközi Otthonos állami kisdedóvó intézet és a Széll Józsefné Gyermekotthon nevével szorosan összefonódik két kiváló óvodapedagógus, Polányi Lajosné és Daraghy Irma neve.

Az ezt követő hosszú időszakban óvodánk életét a történelmi idők folyamatos változásai befolyásolták, de önálló intézményként működtünk 1999-ig, amikor intézményi összevonás történt. Így lettünk a Sátoraljaújhelyi Hétszínvirág Óvoda Tagóvodája.

Óvodánk történetének jelentős állomásához érkeztünk 2015. 09. 01-én. Megtörtént a fenntartói jogok átadása- átvétele a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat és az Egri Főegyházmegye között, így a 2015-2016-os nevelési évet, mint a Főegyházmegye újabb köznevelési intézménye kezdhettük meg, „Árpád-házi Szent Margit Tagóvoda” néven.

A fenntartóváltás intézményünk számára minőségi ugrást jelent. Nevelésünkben az eddigi művészeti programot áthatva megjelenik a 3-7 éves gyermekek vallásos életre nevelése.

 Az óvoda egyházi fenntartás alá kerülésével régen dédelgetett tervek valósultak meg. Az általános- és a középiskolával való összevonást követően az intézmény felmenő rendszerben 3 éves kortól 23 éves korig felvállalja a felnövekvő nemzedék nevelését, oktatását. Személyiségük fejlődése szempontjából fontosnak és döntőnek tartjuk, hogy „az igaznak, a szépnek, a jónak és a Szentnek ismerete megvilágosítsa értelmüket, segítse a jó felé akaratukat és gazdagítsa érzelemvilágukat.” (Katona István, a Katolikus Iskolák Főhatóságának püspök-elnöke)

Katolikus óvodánk az ember számára megfelelő erkölcsi nevelés, hit és az egészséges személyiség alapjait egyszerre kívánja megvetni. Fontos, hogy a gyermekek, életük legelején az őket körülvevők (szülők, óvónők és dajkák) élete példájából tapasztalják meg Isten szeretetét.

Ehhez a nemes munkához kaptunk mi is meghívást.

A munka kezdetén, 2015. 09. 01-én délelőtt Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke ünnepélyes keretek között megszentelte és megáldotta az új funkcióval ellátott épületet, a benne tevékenykedő gyerekeket, szüleiket és a dolgozókat.  

 

Elérhető felhasználók

Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium
© 2011-2024 Katolikuskeri.hu
Az oldal 0.011 másodperc alatt készült el 26 lekéréssel.
Memória használat: 476.09 kb
Katolikuskeri.hu
Verzió 1.0
Készítette: Tehetséges tanulóink 😊
Kiadás dátuma: 2019. 01. 01